Financiƫle informatie, links en rekenmodules
maandag 26 februari 2024

'Opkooprogramma leidt nu al tot positief resultaat' - Draghi

Volgens ECB president Draghi vloeit er na het rentebesluit al geld terug naar Europa.

Het aangekondigde opkoopprogramma van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank leidt nu al tot positieve resultaten. Dit zegt de president van de ECB Mario Draghi vrijdag in een interview met de Suddeutsche Zeitung.


Volgens Draghi "brengen vermogensbeheerders nu al geld terug naar Europa hetgeen goed is voor de economie".


De ECB president geeft in het interview tevens aan zijn beleid voor het Duitse parlement te willen verdedigen en beter samen te willen werken met de Duitse Bundesbank. Een uitnodiging door de Bondsdag slaat de centrale bankier volgens de krant niet af.


De angst van Duitsland dat het opkoopprogramma honderden miljarden euro's kan gaan kosten, is volgens Draghi ongegrond: "wij hebben de risico's onder controle." Volgens Draghi is de combinatie van besparingen en hervormingen  de beste verzekering tegen risico: "niet handelen is veel riskanter."


De ECB zal, zo bleek vorige week bij het rentebesluit, zo nodig onbeperkt kortlopende obligaties kopen van eurolanden die noodhulp hebben aangevraagd. ECB-president Mario Draghi sprak van een “volwaardig vangnet om het risico op de meest extreme situaties in de eurozone weg te nemen.”  Om voor meer liquiditeit te zorgen schrapt de ECB de minimumeisen voor het gebruik van staatsobligaties of door de staat gegarandeerde obligaties bij herfinancieringsoperaties voor banken.

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning