Financiële informatie, links en rekenmodules
maandag 26 februari 2024

AFM pleit voor regelgeving huisfondsen verzekeraars

De AFM zou het toejuichen als er voor huisfondsen van verzekeraars, die vaak worden gekoppeld aan levensverzekeringen, duidelijke regels komen over de transparantie van kosten. Dat meldt de toezichthouder in reactie op een uitzending van Tros Radar, waarin werd gesteld dat de kosten van de vaak minder presterende huisfondsen voor klanten met een beleggingspolis niet te achterhalen zijn.

Fondsen waarin wordt belegd in het kader van een beleggingspolis staan niet onder het toezicht van de AFM, in tegenstelling tot reguliere beleggingsfondsen, "zodat de regels over prospectussen en financiële bijsluiters niet gelden".

De AFM vindt het verder zorgelijk dat klanten met een beleggingspolis zich tot nu toe niet hebben verdiept in hun verzekering. "Onze indruk is dat veel mensen met een beleggingsverzekering nog niet naar hun adviseur zijn gegaan. Zeker consumenten die een beleggingsverzekering hebben voor hun hypotheek doen er goed aan om er echt in te duiken." De toezichthouder wijst op de rol van de financieel adviseur, die een gratis hersteladvies kan geven. "Om adviseurs hierbij te ondersteunen, heeft de AFM een stappenplan gemaakt dat we binnenkort zullen publiceren."

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning